YARDIM VE BAĞIŞLAR

KARŞILIKSIZ EĞİTİM YARDIMI YÖNETMELİĞİ

YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş. EMEKLİLERİ SOSYAL YARDIMLAŞMA DERNEĞİ GENEL MERKEZİ KARŞILIKSIZ EĞİTİM
YARDIMI YÖNETMELİĞİ

AMAÇ : Maddi olanakları kısıtlı , ihtiyaç içinde bulunan dernek üyelerinin bakmakla yükümlü bulundukları çocuklarının eğitim giderlerine katkıda bulunmak , onlara destek sağlamak için Yardım yönetmeliği esaslarına ek bu yönetmelik ile üyelerimize, Derneğimiz bütçesi olanakları çerçevesinde Karşılıksız Eğitim Yardımı yapılır.
1-Karşılıksız Eğitim Yardımı Kaynağı: Üyelerimizin bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının eğitim giderlerine katkı amacıyla yapılacak yardımların kaynağını, üyelerimizden aldığımız aidatlar, YKB Bankası çalışanlarının gönüllü bağışları, YKB emeklileri ile Derneğimiz üyeleri ve yakınlarının bağışları, fahri üyelerimiz tarafından yapılan bağışlar, Yapı ve Kredi Bankası ile bu banka ile ilgili diğer kurum, kuruluş ve derneklerin yapacakları bağışlar, bunların dışında kalan diğer sivil toplum kuruluşları ile tüzel kişiliğe sahip kurum ve kuruluşlar ve diğer gerçek kişilerin yapacakları bağış ve yardımlar teşkil eder.
Tüzel ya da gerçek kişiler ayrıca şartlı bağış yapabilirler. Bu şartlı bağışlar Yönetim Kurulu onayına tabidir. Yönetim Kurulu onayından geçen şartlı bağış talepleri, bağışçının şartlarına uygun olarak yerine getirilir.
2- Karşılıksız Eğitim Yardımı Türleri.
A - Eğitim Yardımı : İhtiyaç içinde bulunan ve Dernek üyeliğinde bir yılını doldurmuş Dernek üyelerinin yardımdan yararlanacak çocuklarına ait öğrenim belgesinin aslını ibraz etmek ve yazılı talepte bulunmak kaydıyla ve yılda bir kez olmak üzere, her bir eğitim kademesi için farklı olarak, yönetim kurulunca belirlenecek tutarlarda , eğitim yardımı yapılır. Eğitim yardımlarından, yurt içinde okuyan ilk, orta, lise ve dengi okullar ile ön lisans ve lisans öğrencileri yararlandırılabilir.
Eğitim Yardımı taleplerinin eğitim döneminin başladığı yılın Ekim ayı sonuna kadar yapılmış olması gerekir.
Eğitim Yardımının yapılabilmesi, Yönetim Kurulu kararına tabidir.
B – Karşılıksız Eğitim Bursu : İhtiyaç içinde bulunan ve maddi olanakları kısıtlı dernek üyelerinin, yüksek öğrenim gören çocuklarına , A maddesinde belirtilen Eğitim Yardımından aynı yıl içinde  faydalanmamış olması kaydıyla, velisinin dernek üyeliğinde bir yılını doldurmuş olması kaydı ve aşağıdaki koşulları sağlaması halinde Yönetim Kurulu kararı ile Karşılıksız Eğitim  Bursu verilir.
 -Yüksek öğrenim 1.sınıfında 20, 2.sınıfında 21, 3.sınıfında 22, 4 sınıfında 23 yaşından büyük olmamak.
- Karşılıksız Eğitim Bursu, Devlet ve Vakıf Üniversitelerinde örgün eğitim alan ön lisans ve lisans öğrencilerine verilir.

-Üniversite giriş sınavında ilk 5.000 kişi arasına giren öğrencilere, velilerinin talepleri halinde lisans eğitimlerinin ilk yılı için bir defaya mahsus olmak üzere 5.000 TL. karşılıksız yardım yapılır. Bu tutar her yıl Eylül ayında yapılacak Yönetim Kurulu toplantısında güncellenir.
Karşılıksız Eğitim Bursu alacak öğrencilerin sağlaması gereken koşullar ve bu koşulların sınıflandırılmasına göre verilecek yardım tutarı, her yıl Eylül ayında yapılacak Yönetim Kurulu toplantısında karara bağlanır.
Karşılıksız Eğitim Bursu taleplerinin eğitim döneminin başladığı yılın Ekim ayı sonuna kadar yapılmış olması gerekir.
3-Yardım talebinde istenen belgeler:
-Dernek üyesi öğrenci velisinin yardım talep yazısı
-Veli ve öğrenciye ait geçerli kimlik belgesi fotokopisi
-Eğitim Kurumundan alınacak öğrenim belgesi
-Karşılıksız Eğitim Bursu için eğitim kurumundan alınacak öğrencinin not ortalamasını gösterir belge
-Öğrencinin Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’nde açılmış bulunan TL. hesap numarası belgesi veya bilgisi.
4-Yardımın Kesilmesine Sebep Olan Haller.
-Ölüm hariç olmak üzere öğrenci velisinin dernek üyeliğinin sona ermesi
-Eylül ayı toplantısında Yönetim Kurulu’nca belirtilen kriterlerden herhangi birinin karşılanamıyor olması.
5-Eğitim Yardımı Süresi.
Eğitim yardımları her bir eğitim dönemi için bir defa verilir. Karşılıksız Eğitim Bursu ödemeleri, başlangıç Ekim, bitiş Mayıs ayı olmak üzere 8 ay olarak ödenir.
6-Yürürlük;
Her yıl Eylül ayı içinde yapılacak Yönetim Kurulu toplantısında mevcut Yönetmelik görüşülerek, aynen ya da değiştirilerek gelecek eğitim öğretim döneminde uygulanmak üzere karara bağlanır. Yine aynı toplantıda yardım yapılacak öğrencilere ait kriterler karar altına alınır. Her yıl 1 Ekim’den itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girecek Yönetmelik, Derneğin Web sitesinde yayınlanır.